top of page

Rreth SEKHMET

SEKHMET është një OJQ e re me seli në Prishtinë.  Me punën tonë, ne synojmë të kontribuojmë në demokratizimin e Kosovës. Për ne, kjo do të thotë të njohim detyrën tonë individuale qytetare për të luftuar për drejtësi përmes punës sonë, për të zënë hapësirën publike me kompetencë dhe përgjegjësi dhe për të ushqyer procese publike që promovojnë mirëqenien për të gjithë.

 

SEKHMET promovon drejtësinë dhe respektin për të drejtat e njeriut, veçanërisht të pakicave dhe atyre të përjashtuar nga pushteti, përfaqësimi dhe njohja, duke mbështetur ndryshimet gjithëpërfshirëse sociale dhe kulturore.  Puna jonë merr formën e kërkimit dhe dokumentacionit, përmes produksioneve kulturore dhe artistike si dhe aktiviteteve avokuese dhe ndërgjegjësuese që synojnë publikun e gjerë, kryesisht mbi të drejtat e grave dhe LGBT+.

Pse SEKHMET

Sekhmet, "Ajo që është e Fuqishme", është një perëndeshë egjiptiane e lashtë e luftës. Gjysmë grua, gjysmë luaneshë, ajo është e bija e Ra, Mbretit të Zotave - dhe shërbëtorja e tij më e frikshme dhe e nderuar. Luftëtar i paepur dhe me fuqi të pakufishme, Sekhmet hakmerret ndaj të gjithë atyre që sfidojnë ligjet e perëndive duke sjellë padrejtësi dhe çekuilibër në botë.  E rrezikshme si shkretëtira, e fuqishme si dielli i mesditës ajo mban si kurorë, Sekhmet është asgjësuesi i të këqijave, ajo që lejon rivendosjen e rendit. Si e tillë, Sekhmet adhurohet gjithashtu si perëndeshë e mjekësisë dhe e ndëshkimit të drejtë. I njohur gjithashtu si Nesert, "Flaka që digjet", Sekhmet personifikon fuqinë e papërpunuar, drejtësinë sfiduese dhe femininë e paturpshme. Shkatërruese nga njëra anë dhe krijuese nga ana tjetër, nënë e ekuilibrit, ajo është një perëndeshë e çlirimit seksual.

 

Në SEKHMET, ne festojmë fuqinë e kësaj perëndeshë të lashtë dhe angazhimin e saj për t'i bërë të gjithë të përgjegjshëm përpara drejtësisë. Ne e përshëndesim vendosmërinë e saj, që rrjedh nga detyra e saj e shenjtë ndaj asaj që është e drejtë dhe nga patrembursia e saj në shfaqjen e fuqisë së saj të lindur. Ne nderojmë forcën e saj si grua dhe të individualitetit të saj të pafalshëm, dhe fuqinë gjeneruese të ndjekjes së saj me frymë publike për drejtësi.

Kush jemi ne

Dardan

Dardan Hoti, Drejtor Ekzekutiv i SEKHMET-it, ka nëntë vjet përvojë në gazetari, duke mbuluar kryesisht të drejtat e njeriut, me fokus të veçantë të drejtat e personave LGBT+. Ai ka punuar si redaktor dhe producent në media si RTV Dukagjini dhe Euronews Albania. Në vitin 2013, ai fitoi Çmimin e parë për Varfërinë në Gazetari të dhënë nga Ekipi i Kombeve të Bashkuara në Kosovë. Ndërmjet viteve 2014 dhe 2021, Dardani ishte anëtar i bordit në Asociacionin e Gazetarëve të Kosovës.  Ai është hulumtues dhe producent i dokumentarit "As I Was Looking Above, I Could See Myself Underneath" që eksploron jetën e personave LGBTQ në Kosovë.  Veprat e tij më të fundit janë realizimi i “Ballafaqimi me të Harruarit”, një ekspozitë fotografike për çështjen e personave të zhdukur në Kosovë dhe koordinimi i ekspozitës “Më i mirë ish varri se sa mos me ditë”, për të njëjtën temë, për Fondin për të Drejtën Humanitare në Kosovë.  Aktualisht, ai është duke prodhuar dokumentarin “Unë kurrë nuk kam hypë në aeroplan”, i mbështetur nga Qendra Kinematografike e Kosovës.

 

WhatsApp Image 2023-07-17 at 14.11.41.jpeg

Liridona Gerxhaliu është një profesioniste e financave/kontabilitetit me një dekadë përvojë të lartë në sektorin jofitimprurës, sektorin privat dhe akademinë. Ajo këshillon dhe mbështet organizata të ndryshme joqeveritare për çështjet tatimore, pasqyrat financiare dhe listën e pagave, përfshirë Asociacionin e Gazetarëve të Kosovës. Gjithashtu, Liridona ofron udhëzime për transaksionet komplekse dhe pajtueshmërinë tatimore në sektorin privat. Ajo gjithashtu ka shërbyer si profesoreshë ndihmëse dhe rregullisht publikon tema tatimore dhe financiare që kanë të bëjnë me Kosovën. E njohur për qasjen e saj të bazuar në të dhëna, Liridona i jep përparësi llogaridhënies dhe efektivitetit në punën e saj.

Për projektet tona, ne mbështetemi në një rrjet bashkëpunëtorësh në fushat e gazetarisë, kërkimit, avokatisë dhe kulturës.

Arbër Selmani është gazetar, poet dhe studiues nga Kosova. Ka botuar katër libra dhe ka marrë pjesë në festivale të shumta të letërsisë në Evropë, duke përmendur POLIP – Festivali Ndërkombëtar i Letërsisë në Prishtinë, LITERODROM – Festivali i Letërsisë në Slloveni, Festivali Ndërkombëtar i Poezisë në Genova – Parole Spalancate dhe Bienalen XV e Artistëve të Rinj nga Evropa dhe Mesdheu në Romë dhe Selanik. Poezitë dhe tregimet e tij janë përkthyer në gjuhët: italiane, sllovene, gjermane, boshnjake, serbo-kroate dhe së fundmi edhe në angleze për Songs of Eretz Poetry Review, Zoetic Press, Ethel Zine, The Impossible Archetype, Rhodora Magazine, York Literary Review 2022 dhe Changes Press.

WhatsApp Image 2023-07-17 at 14.29.07.jpeg
AnylaKabashiPhoto.jpeg

Anyla Kabashi është një historiane e artit, studiuese dhe shkrimtare në zhvillim me bazë në Prishtinë, Kosovë. Anyla përfundoi BA në Historinë e Artit dhe Shkenca të Informacionit dhe Komunikimit në Zagreb dhe MA në Semiotikë në Budapest. Gjatë kësaj kohe, ajo ka qenë e përfshirë në hulumtimin e praktikave feministe në historinë e artit të Evropës Qendrore dhe Ballkanit dhe në dokumentimin dhe klasifikimin e veprave të artit në koleksionet e muzeut dhe galerive duke përdorur teknologji të tilla si ICONCLASS dhe AI. Ajo ka punuar në dokumentimin e veprave të artistes Vera Dajht Kralj në Zagreb dhe në bazën e të dhënave të artistëve kosovarë të zhvilluar nga Galeria Qahili. Ajo mori pjesë në programin e ndërmjetësimit të MANIFESTA 14. Kohët e fundit, ajo ishte artiste në rezidencë në MuseumsQuartier në Vjenë dhe punoi në ekipin kuratorial për ekspozitat Ancestral Clouds, Ancestral Claims, and Darker, Lighter, Puffy, Flat at Kunsthalle Vjena. Anyla është e interesuar të eksplorojë gjuhët vizuale dhe diskurset artistike për të kuptuar më mirë krijimin artistik, komunikimin, kontekstet, realitetet dhe ndërmjetësimin si procese të kuptimit.

ERN është një shkrimtar jobinar dhe aktivist i pasionuar për të drejtat e komunitetit LGBTQ+. ERN është bashkë-themelues i Kolektivi Zinë dhe ka botuar vepra edukative që rrethojnë çështjet shoqërore, me një fokus të fortë në përvojën e komunitetit queer. ERN është hulumtues dhe gazetar në Institutin Sekhmet.

IMG_6044.jpg

Bordi i Institutit Sekhmet

bottom of page