top of page

Vjosa Osmani (2021    )

Si kryeparlamentare për kohë të shkurtër (shkurt 2020-mars 2021), Vjosa Osmani kishte guxuar të shfaqë hapur mbështetjen e saj për personat LGBTIQ+ duke u shprehur në një postim në platformën twitter  në Ditën Ndërkombëtare Kundër Homofobisë dhe Transfobisë në vitin 2020, duke thënë se orientimi seksual dhe identiteti gjinor nuk janë justifikim për diskriminim, dhunë e stigmatizim. Të njëjtën bujari nuk e ka treguar pas fillimit të mandatit të saj si Presidente e Republikës së Kosovës në mars të vitit 2021. Teksa kishte marrë pjesë në hapjen e Javës së Krenarisë të vitit 2021 të organizuar nga Zyra e Kryeministrit të Republikës së Kosovës në bashkëpunim me organizata të shoqërisë civile, por jo në ecjen e përvitshme. Osmani poashtu ka refuzuar të përmend termin LGBTIQ+ në deklarimet e saj publike, atë të cilin nuk e ka përmendur as në adresimin e saj në hapje të Javës së Krenarisë 2021, ku kishte marrë pjesë. Ani pse pa e përmendur asnjëherë termin LGBTIQ+, Presidentja kishte dhënë mesazhe të fuqishme edhe nga hapja e Javës së Krenarisë 2022, përsëri nga ndërtesa e Qeverisë së Republikës së Kosovës, “Këtë javë nuk flasim për një komunitet të izoluar e për një problematikë të largët. Flasim për familjarët tanë, për kolegët tanë, për punëtorët, për djalin e lagjes e vajzën që punon në shitoren më të afërt, e për të cilët për shkak të stigmës dhe paragjykimit detyrohen të jetojnë një jetë në hije, një jetë me drojë, një jetë me shumë pikëpyetje.“ ishte një pjesë e fjalimit  të saj. As në vitin 2022 e as në vitin 2023, ajo nuk morri pjesë në ecjen e përvitshme të krenarisë në mbyllje të Javës së Krenarisë. Presidentja qëndroi në heshtje edhe në raport me gjuhën përçarëse të urrejtjes që shumë deputetë shpërfaqën në seancën e 16 marsit 2022 për votimin e Projektligjit për Kodin Civil.

bottom of page