top of page

Vlora Çitaku

Në maj të vitit 2013, Vlora Çitaku, atëbotë Ministre e Integrimeve Evropiane, kishte bërë hapjen e Konferencës për Ditën Ndërkombëtare Kundër Homofobisë dhe Transfobisë. Në po të njëjtin vit, disa muaj më vonë, në ngjarjen e lansimit të një raporti të Nismës së të Rinjve për të Drejtat e Njeriut, Vlora Çitaku kishte qenë ndër pak figurat politike që kishte marrë pjesë, “Është i nevojshëm miratimi i legjislacionit të veçantë specifik dhe gjithëpërfshirës, i cili do të promovojë dhe sigurojë barazinë dhe do të parandalojë dhe sanksionojë diskriminimin. Prandaj, edhe ne që kemi funksione publike duhet ta themi qarë dhe shkurt të jesh pjesëtar i komunitetit LGBT, nuk të bën të pabarabartë, përkundrazi”, kishte thënë ajo ndër të tjera në këtë ngjarje. Ajo gjithashtu ka dhënë edhe një intervistë për Sbunker në kohën kur ishte Ambasadore e Kosovës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Në ngjarjen Let’s Pride në vitin 2021, ajo para turmës së personave LGBTIQ+ e aleatëve kishte thënë, “Vite më parë ju kam thënë që do të festojmë në sheshet e kryeqytetit. Ja ku jemi sot.” Vlora Çitaku njihet si një nga zërat më mbështetës të personave LGBTIQ+ nga skena politike e Kosovës, megjithatë nuk ka ndonjë rezultat konkret të angazhimit të saj për të adoptuar politika mbështetëse e gjithëpërfshirëse për personat LGBTIQ+ përbrenda subjektit politik të cilit i takon.

bottom of page