top of page

Ramush Haradinaj (2004    2005 dhe 2017    2020)

Në shtator të vitit 2015, në një mbledhje të Komisionit Parlamentar për të diskutuar çështjen e demarkacionit të kufirit me Malin e Zi, në tentim për të ofenduar Murat Mehën, Ramush Haradinaj - atëbotë deputet në Parlamentin e Republikës së Kosovës, i ishte drejtuar me fjalën, “Peder!” Pas presionit të ushtruar nga organizatat e shoqërisë civile, Haradinaj kishte kërkuar falje jo për përdorimin e këtij termi ofendues, diskriminues e përjashtues për personat LGBTIQ+ në Kosovë, duke thënë se qëllimi i tij nuk kishte qenë të ofendojë, “Cilësimi që i kam bërë sot Murat Mehës në Komisionin e Jashtëm Parlamentar, s’ka të bëjë me fjalor diskriminues ndaj asnjë kategorie njerëzore, e as ndaj komunitetit LGBT. Ajo që kam thënë ka të bëjë vetëm me karakterin e kryetarit të Komisionit për Demarkacion, por nëse dikush është ndier i fyer me këtë fjalë, u kërkoj falje publike”, kishte thënë Haradinaj atëbotë. Dy vjet më vonë, si Kryeministër i Republikës së Kosovës, kishte hapur Javën e Krenarisë, por nuk kishte marrë pjesë në ecjen e parë të krenarisë, e cila që prej atëherë do të bëhej e përvitshme në Prishtinë. “Atë që ne kemi deklaruar që Kushtetuta jonë do t’i respektojë të drejtat e të gjithëve pa dallim edhe të gjitha liritë njerëzore janë të respektuara. Në këtë rast Kosova është e gatshme t’i respektojë të drejtat e komunitetit LGBT në Kosovë dhe njëkohësisht ta mundësojë që një barazi dhe një liri e zgjedhjes në jetë të ndodh në bazë të përcaktimit të secilës dhe të secilit”, kishte thënë Haradinaj nga Ndërtesa e Qeverisë së Republikës së Kosovës, në ceremoninë e hapjes së Javës së Parë të Krenarisë në Kosovë në tetor të vitit 2017. Në vitin 2018, pa marrë pjesë prapë në ecjen e përvitshme, Ramush Haradinaj kishte treguar mbështetje për personat LGBTIQ+ në Kosovë, përmes një postimi ku dy herë në dy fjali, orientimit seksual i referohet si “përcaktim”, duke riprodhuar gabimin e njërën nga bindjet që e përbëjnë premisën se “orientimi seksual është zgjedhje”, mbi të cilën ngriten paragjykimet, dhuna, diskriminimi e përjashtimi i personave LGBTIQ+ në Kosovë e në botë. Në vitin 2022, si deputet i Parlamentit të Republikës, ai nuk morri pjesë fare në votimin e Projektligjit për Kodin Civil i cili ndër të tjera rregullonte edhe çështjen e bashkësive civile ndërmjet personave të seksit të njëjtë.

bottom of page