top of page

Hashim Thaqi (2016    2020)

Në fillim të mandatit të tij si President i Republikës së Kosovës, Hashim Thaqi ishte bërë një nga të parat figura politike të rëndësisë së lartë në Kosovë që i ishte bashkuar marshit të organizuar për Ditën Ndërkombëtare Kundër Homofobisë dhe Transfobisë më 16 maj, 2016 nga organizatat CSGD, CEL e QESh nën temën, “Dashuria jonë është kushtetuese”. Jemi këtu për te konfirmuar te drejtat e komunitetet LGBT” dhe “Në Kosovë secili mund të dashurojë secilin. Kosova me kushtetutë u jep të drejtë të gjithëve të kenë jetën e tyre. Çdo qytetar i vendit i ka të drejtat e tyre dhe këto të drejta ata duhet t’i shfrytëzojnë”, kishte thënë presidenti i atëhershëm Hashim Thaqi, nën praninë e eurodeputetes Ulrike Lunachek e ambasadorit amerikan në Kosovë Greg Delawie e figurave të tjera të misioneve ndërkombëtare në Kosovë.  Përgjatë gjithë mandatit të tij si president, Hashim Thaçi kishte marrë pjesë në të gjitha ecjet e organizuara në kuadër të Javës së Krenarisë, duke filluar nga ajo e para që u mbajt në tetor të vitit 2017 deri në atë të vitit 2019, ndërkaq në vitin 2020, për shkak të masave mbrojtëse kundër shpërndarjes së Pandemisë COVID-19, ecja ishte modifikuar në paradë me makina. Në këtë vit, Hashim Thaçi kishte treguar mbështetjen e tij përmes një postimi në rrjetin social twitter

Jam këtu për të shprehur mbështetjen institucionale për komunitetin LGBTIQ dhe për të konfirmuar se në Kosovë të gjitha komunitetet janë të barabarta, se shteti dhe shoqëria e Kosovës janë ndërtuar mbi parimet e barazisë dhe lirisë për të gjitha komunitetet”, ishte shprehur Presidenti Thaçi në adresimin e tij në Paradën e parë të Krenarisë të organizuar në Prishtinë. Ndërsa në një postim në rrjetin twitter kishte shkruar se Kushtetuta e Kosovës e mbron dashurinë. Hashim Thaçi kishte marrë pjesë dhe ju ishte adresuar pjesëmarrësve e pjesëmarrëseve edhe në Paradat e Krenarisë të viteve 2018 e 2019. Ndërsa në vitin 2020, kishte shfrytëzuar platformën twitter për të treguar nisjen e mekanizmave të rinj institucionalë në kuadër të Zyrës së Presidentit për t’i adresuar çështjet e komunitetit LGBTIQ+ në Kosovë. Teksa mbështetjen e tij, qoftë edhe simbolike, e ka shprehur me bujari në platformën twitter e nëpër ambiente me pjesëmarrje të figurave të ndryshme të misioneve ndërkombëtare të BE-së e të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Hashim Thaqi përgjatë mandatit të tij si President i Kosovës, është kursyer në përmendjen e personave LGBTIQ+ në platformën Facebook, ku kemi gjetur vetëm një postim ku ai përmend qartë dhe drejtpërdrejt termin LGBTIQ+.

bottom of page